Inspirišemo kreiranje najboljih rešenja baziranih na aplikacijama za pametne gradove. Prvo smart city takmičenje u Srbiji pruža mogućnost svim IT preduzetnicima da kroz osmomesečni program obuke i mentorstva u ICT Hub-u razviju svoju aplikaciju i osnuju sopstveni startap. Prvoplasirani timovi ulaze u partnerski odnos sa Telenorom i dobijaju pristup novčanom fondu u ukupnoj vrednosti od 10 000e koji će biti podeljen. Prvoplasirani tim takođe dobija dvonedeljno nagradno putovanje u inostrani centar za pomoć IT preduzetnicima, gde će upoznati i strane investitore i predstaviti svoj koncept pametnog grada.

hub-3

Prijave su trajale od 28. jula do 28.avgusta i u finalni krug takmičenja prošlo je 10 finalista koji razvijaju svoje ideje i 17.decembra predstavljaju žiriju i publici kad će biti proglašeni i pobednici. Aplikacije će rešavati aktuelne probleme iz oblasti saobraćaja, turizma, ekologije i kupovine. Jolene Luut studio za animaciju poklanja explainer video od 2 minuta pobedničkom timu, a investicioni fondovi Start Labs i South Central Ventures prate razvoj ideja i potencijalno će investirati u njih.

hub-15

Među odabranim finalistima su aplikacija za pronalaženje reciklažnih kontejnera, otkrivanje akcija i popusta preko samih korisnika, brže parkiranje, prikupljanje iskorišćenih baterija za reciklažu, pronalaženje slobodnih garaža i parkirališta, reciklažu ostataka hrane u marketima i restoranima, otkrivanje najbližeg mesta gde može da se rentira bicikl, pa čak i za lakše pronalaženje ekipa za mali fudbal.

Nakon finalnog događaja takmičari će u ICT Hub-u i dalje razvijati svoju aplikaciju i od kompanije Telenor dobiti svu pravnu i marketinšku podršku.

hub-6

Ovim putem želimo da se zahvalimo svim partnerima bez kojih prvo smart city takmičenje u Srbiji ne bi bilo realizovano: Telenor Srbija, Friedrich Numann fondacija, ICT Hub, Jolene Luut i mnogi drugi.