O nama

BEUM je udruženje koje se bavi promocijom preduzetništva i inoviranjem pristupa obrazovanju i povezivanjem mladih ljudi iz različitih sfera, prateći najmodernije trendove. Kroz našu veliku mrežu, povezujemo mlade profesionalce iz preko 60 zemalja, olakšavajući njihovu saradnju na akademskom, poslovnom i ličnom planu, i doprinoseći boljoj povezanosti celog evropskog kontinenta.

BEUM je nastao 2011. godine kao Studentsko udruženje BEUM, s idejom da se srpskoj omladini približe institucije i komplikovane procedure odlučivanja unutar Evropske unije u vremenu kada je postojao veliki disparitet između uticaja evropskih integracija na svakodnevni život, sa jedne strane i nedostatka prilagođenog obrazovanja za mlade o EU, sa druge strane. Ta ideja je realizovana kroz prvu simulaciju Evropske unije u ovom delu Evrope – Beogradski model Evropske unije, skraćeno BEUM (po kome je udruženje i dobilo ime). Ovaj pristup je sam po sebi doneo revoluciju u načinu obrazovanja o Evropskoj uniji u Srbiji.

Stavljajući učesnike projekta iz više zemalja u glavnu ulogu evropskih poslanika, ministara i predsednika država i vlada, kao i simuliranjem procesa donošenja odluka, ostvario se bitan cilj podizanja nivoa znanja o organima EU i njihovim međusobnim interakcijama. Projekat je ubrzo porastao i postao najveća simulacija EU na svetu. Udruženje je nastavilo da organizuje godišnji projekat Beogradski model Evropske unije na godišnjem nivou, uz širenje svojih interesa i na druge projekte – ,,Upoznaj EU”, jednodnevni seminar za srednjoškolce u saradnji sa Fakultetom za ekonomiju, finansije i administraciju, ,,Prolećna škola debate“,  u saradnji sa EU info centrom i Otvorenom komunikacijom, kao i veliko istraživanje o informisanosti beogradskih srednjoškolaca o Evropskoj uniji u saradnji sa CeSID-om.

Tokom 2016. godine, rodila se ideja za podrškom malim proizvođačima hrane koji žele da prošire svoje tržište i pokrenu izvoz u EU zemlje. Tako je lansiran projekat EUxcellence sajma srpske hrane u Briselu, koji je održan septembra 2016. godine u Press Club-u u centru glavnog grada EU. Čak 7 malih proizvođača meda, vode, džemova, pekarskih proizvoda i piva, učestvovalo je u trodnevnoj poseti Briselu, imajući važne sastanke i predavanja o EU tržištu u institucijama EU, kao i celodnevnu izložbu hrane koja je generisala veliko interesovanje među briselskim diplomatskim korom.

Od 2016. godine, glavni fokus Udruženja se pomera na nove tehnologije i kroz organizaciju prvog regionalnog akceleratorskog programa takmičarskog tipa – Smart City Challenge Serbia, BEUM se na velika vrata otvara ka startap zajednici u Srbiji. Uz veliku podršku kompanije Telenor Srbija, kancelarije fondacije Friedrich Naumann u Beogradu i Izraelske ambasade, 10 timova je prošlo kroz intenzivan akceleratorski program ICT Hub-a sa mentorskom i finansijskom podrškom u ukupnom iznosu od 10.000€, kao i studijskim putovanjem u Tel Aviv. Ovaj projekat nastavio je da se održava na godišnjem nivou, a na drugom izdanju, održanom 2017. godine nagradni fond je uvećan na čak 25.000$, zahvaljujući podršci zajednice okupljenje oko Dash kriptovalute. Nastavljamo sa zagovaranjem i okupljanjem zajednice entuzijasta koji žele da doprinesu stvaranju pametnih gradova u Srbiji i regionu, a velika nam je čast što smo deo velike regionalne Smartcity.Education inicijative pokrenute od strane fondacije Friedrich Naumann.

U radu sa različitim timovima srpskog i regionalnog startap ekosistema, Udruženje je identifikovalo veliki nedostatak timova koji se bave razvojem hardverskih rešenja u Srbiji. Kao neki od problema koji su primećeni, pojavljuju se skupa i nepristupačna oprema, nedostatak prostora za rad, nedostatak stručne podrške, itd. Tako se rodila ideja za kreiranjem prve beogradske hardverske laboratorije fokusirane na tehnologiju “Internet of Things” (IoT), elektroniku, robotiku i 3d štampu. U partnerstvu sa centrom za tehnološko preduzetništvo “ICT Hub” i IT firmom “Jarovid” u junu 2017. godine lansiran je “Garage Lab” – radionica koje pruža sve resurse za pokretanje jake hardverske zajednice u Beogradu i šire – opreme, alata, prostora i stručne podrške. Garage Lab funkcioniše kroz besplatne radionice, okupljanja zajednice preko meetup-ova sa iskusnim predavačima iz zemlje i inostranstva, dvomesečne kurseve robotike za decu i kurseva elektronike za odrasle, kao i ustupanjem prostora, alata i opreme za izradu prototipa.
Veliku podršku u opremanju laboratorije imale su kompanije Telegroup, Mikroelektronika i Polyhedra, kao i podrška fonda MASHAV izraelske vlade.

Tokom 2017. godine, BEUM se pridružio zajedničkoj inicijativi Univerexport fondacije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na projektu “Preduzetne škole“. Ova inicijativa uključuje čak 160 nastavnika iz 40 osnovnih škola sa područja Vojvodine i Beograda koji prolaze intenzivnu obuku o preduzetništvu i veštinama prenosa preduzetničkog duha i veština na svoje učenike. Nakon višemesečne obuke, nastavnici će zajedno sa svojim učenicima raditi u timovima na različitim preduzetničkim projektima, kreirajući “preduzetničke ćelije” unutar svojih škola.

BEUM odlikuje kvalitet, agilnost, pažnja prema detaljima i posvećenost konstantnom učenju i inoviranju pristupa.

Translate »