Naši najmlađi drugari su predstavili robote koje su sami napravili, dizajnirali, sastavili i isprogramirali, nakon skoro tri meseca intenzivnog kursa robotike u Garage Lab-u.
Deca uzrasta od 8 do 12 godina radila su na RasperryPi mikroračunaru, povezujući ga i programirajući Arduino mikrokontroler koji je bio mozak njihovih robota. Nakon upoznavanja sa osnovama elektronike, različitim diodama i senzorima, naši drugari su se fokusirali na pogonske sisteme i programiranje motora. Nakon toga, usledilo je 3D modelovanje i 3D štampa, preko koje su dizajnirali unikatne i individualne glave za svoje robote. Na samom kraju, robote su sastavili, programirali i pustili u rad.

Na našem završnom događaju koji smo obeležili u prazničnoj atmosferi, naši najmlađi polaznici su imali priliku da se upoznaju sa svojim starijim drugarima iz Matematičke gimnazije, ETŠ “Nikola Tesla”, kao i iz organizacija “MakerRobotics” i “Coder Dojo Pančevo”, koji su pokazali svoje ozbiljne projekte, poput aviona na daljinsko upravljanje sa GPS navigacijom, pneumatske ruke, otpički navođenog lasera i složenijih robota.

Uz švedske kolače i prazničnu muziku, naši drugari su pokazali šta su naučili i dobili inspiraciju od svojih starijih drugara da nastave sa radom na svojim robotima koje će, nakon završetka kursa poneti sa sobom kućama.

Početak novog ciklusa škole robotike očekuje se na proleće 2018. godine, nakon izuzetno pozitivnih utisaka dece i roditelja.