Svedoci smo sve češće pojave ekstremnih vremenskih uslova i razornog uticaja promene klime – kroz uništenje životne sredine, infrastrukture, materijalnih dobara i gubitak ljudskih života. Kako bi se sačuvalo životno okruženje za sadašnje i buduće generacije i pomoglo opštinama i gradovima u Srbiji da postanu otporni na klimatske promene, pokreće se Izazov za inovacije.

Kroz projekat Lokalni razvoj otporan na klimatske promene Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu, pomažu lokalnim zajednicama u Srbiji da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte GHG, uz  istovremeni privredni razvoj i stvaranje novih radnih mesta, bolji kvalitet života i očuvanje životne sredine.

Timovi sa idejama i predlozima na koji način javne usluge u njihovom gradu ili opštini mogu da se poboljšaju tako da se smanji emisija GHG i ostvare pozitivni društveni, ekonomski i ekološki efekti, mogu da se prijave za učešće u Izazovu za inovacije! Učesnici izazova dobiće stručnu tehničku i savetodavnu pomoć za dalji razvoj svojih ideja, od inkubacije, preko razvoja koncepata, pronalaženja izvora finansiranja, do finalne primene predloženih rešenja u praksi. To mogu biti softverska i tehničko-tehnološka rešenja, ili biznis modeli koji do sada nisu primenjeni u Srbiji. Najbolje ideje i koncepti biće nagrađeni i promovisani kao primer drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Stoga će se 3. i 4. oktobra u Beogradu održati regionalna radionica na kojoj će se identifikovati inovativne ideje i projekti za borbu protiv klimatskih promena. Radionica će okupiti predstavnike lokalnih samouprava, organizacija, kompanija, naučno-istraživačkih centara, startapova i sve zainteresovane koji će pomoći u kreiranju partnerstava između različitih aktera na lokalnom nivou, a sa ciljem što uspešnije borbe protiv klimatskih promena. Pristup na ovoj dvodnevnoj radionici će biti dvostruk – pričaće se o unapređenju upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena, kao i o primeni inovativnih ideja sa ciljem smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG).

Događaj se organizuje u okviru Projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz stručno-savetodavnu podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Na lokalnom nivou organizacija radionice je podržana od strane Udruženja BEUM.

Dvodnevna radionica se održava u Beogradu, 3. i 4. oktobra u Playground inovacionom centru (ICT Hub), Kralja Milana 10 (ulaz iz Devojačkog parka), sa početkom u 10 časova.

Prvi dan radionice posvećen je unapređenju upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena, dok je drugi dan fokusiran na implementaciju inovativnih ideja sa ciljem smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG).

Prijave su obavezne, a zainteresovani se mogu prijaviti preko i-mejl adrese: prijava@beum.org

Preuzmi agendu događaja