Udruženje BEUM održalo je 9. oktobra 2015. godine tribinu pod nazivom „Junkerov plan za zapošljavanje mladih: od EU do Srbije. Šta donosi mladima?” u prostorijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Događaj je ispratilo blizu 40 zvanica, kojima su se obratili Suzana Marjanović, marketing menadžer u iSerbia, Boban Stojanović, saradnik u nastavi na FPN, Aleksandar Dašić, osnivač i direktor Portala Mladi, kao i Darko Mandić, osnivač i predsednik Udruženja BEUM.
tribina3

Učesnici tribine osvrnuli su se na nisku stopu zaposlenosti među mladima širom Evrope, izlažući različita mišljenja o mogućim, ali i već sprovedenim merama vezanim za prevazilaženje ovog problema.

Marjanovićeva je, kao prvi govornik, ukazala na neupućenost đaka i studenata Srbije prilikom odabira škola i fakulteta, istakavši da praksa neizostavno mora da postane deo obrazovanja kako bi poteškoće s početkom praktičnog rada iščezle.

Boban Stojanović nadovezao se na zaključak da se Srbija suočava s mnogim problemima u ovoj oblasti, kao i da nema ktribina2apacitete za korišćenje evropskih i svetskih fondova za društvena istraživanja. Po njegovom mišljenju, zemlja mora da prođe kroz reformu birokratije i poreskog sistema, ali i da se izbori s korupcijom ukoliko želi da bude deo Junkerovog plana.

Aleksandar Dašić naveo je primer nemačkog modela obrazovanja kao onog koji treba pratiti, ponovivši da je manjak prakse velika prepreka u ostvarenju planova mladih. Još jedan od problema na koji se osvrnuo je veliki raskorak između tržišta i obrazovanja, koji dovodi do prevelikog broja ljudi s istom diplomom – a to je problem koji, po njegovim rečima, mora da reguliše država.

Darko Mandić je, kao poslednji govornik, pružio nedvosmislenu podršku ovom planu, otribina4bjasnivši da je naklonost mladim ljudima u njemu očigledna. On je u prvi plan stavio inovativno razmišljanje u svim oblastima i pritom rekao da Srbija itekako ima šta da ponudi tržištu Evropske unije, dokle god se rad na sebi nastavlja. Teme obrađene na tribini biće jedno od težišta Beogradskog modela Evropske unije 2015. godine, događaja koji se održava u prvoj polovini nadolazećeg novembra, a za koji prijave ističu 18. oktobra.