Zvuči neverovatno ali tako je! Neočekivana reakcija Belgijanaca na sajam srpske hrane u Briselu, karte su nestale za samo 8 minuta od kako su puštene! Preko 200 srećnih Belgijanaca koji su uspeli da dođu do svoje ulaznice, imali su priliku da uživaju u džemovima sa biljem, medu, pivu, vodi i proizvodima od voća i povrća, kao i u pekarskim proizvodima.

Sajam se održao 28.septembra u Pres Klubu Brisel u organizaciji udruženja BEUM a kroz projekat EUxellence i cilj je bio da se privrednici iz naše zemlje povežu sa distributerima, trgovinskim lancima i uvoznicima iz zemalja Beneluksa, ali i sa Evropskim poslanicima i službenicima Evropske komisije koji se bave sektorom poljoprivrede i proizvodnje hrane.

20160929_101848

20160927_153110

Srpske kompanije su imale priliku i da se upoznaju sa procedurama uvoza u EU, kroz sastanke i posete u evropskim institucijama: Evropskoj komisiji, Direktorat za poljoprivredu – ovde su naučiti nešto o IPARD fondovima i EU poljoprivrednim politikama, EU udruženju poljoprivrednika “Copa Cogeca”, zatim je sa učesnicima razgovarao mađarski poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli i slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič, sve to dan ranije 27.septembra. Imali su priliku i da prisustvuju predavanju o trendovima u industriji proizvodnje hrane u EU.

20160928_105058

Đorđe Đorđević, menadžer projekta ističe “Izuzetno nam je drago što smo uspeli da obezbedimo veliko interesovanje za naše proizvode u Briselu. Zaista su nam prevaziđena sva očekivanja. Podstičemo male proizvođače i porodične firme da se predstave u inostranstvu i započnu poslovanje i ovo je sjajna prilika i prvi korak da se uspostavi kontakt i potencijalna saradnja. Želimo da kvalitetne srpske proizvode proizvođači kupuju i u Briselu i u svim većim gradovima sveta i da, pored divnih ukusa, predstavimo i našu zemlju u najlepšem svetlu.“

20160928_151912

Kompanije koje su učestvovale na sajmu su: JDM/ Little Blue Pot džemovi sa biljem, Mini pivara KORS, Medođija medovi i proizvodi od žitarica, Tronoša voda, Pivara Kaš, Pekara „Ma – Jo“, Zadruga malinara iz Arilja „Agro eko voće“, Proizvodnja povrća Ognjenović – kiseli kupus iz Zablaća.