Udruženjem BEUM, zajedno sa organizacijom Junior Diplomat Initiative iz Praga, i ambasadom Republike Češke u Beogradu u pokrenulo je pripremu projekta koji će biti održan početkom aprila u Beogradu. Projekat, kojem je finansijsku podršku pružio Međunarodni Višegradski fond, omogućiće studentima pet zemalja da uskoče u cipele diplomata i debatuju o aktuelnim temama.

„Simulacija Višegradska grupa + Srbija” predstavlja besplatnu trodnevnu simulaciju sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) i Republike Srbije, koja će biti održana u prostorijama Ambasade Republike Češke u Beogradu između 10. i 12. aprila 2016. godine. Odabrani studenti biće podeljeni u pet grupa (V4+Srbija) od po pet članova, a potom će debatovati o aktuelnim regionalnim problemima i raznovrsnim temama. Glavni rezultat ove konferencije predstavljaće zajedničko saopštenje koje će sadržati sumirane zaključke pregovora i sastanaka. Pored simulacije pregovora, učesnici će imati priliku da posete ambasade zemalja Višegradske grupe u Beogradu, kao i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.V4

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje kreativne platforme za razmenu ideja i promovisanje interesa mladih u poslovima regiona. U toku pronalaženja rešenja za specifične probleme, učesnici će morati da razmotre različite stavove i viđenja. Partneri ovog projekta su studentske organizacije iz pomenutih zemalja – Udruženje Diplomatija u praksi s Corvinus univerziteta u Budimpešti, Udruženje BEUM iz Beograda, Evroatlanski centar iz Slovačke i Studentski klub za spoljne poslove s Ekonomskog fakulteta u Varšavi.

Višegradska grupa osnovana je u februaru 1991. godine kako bi produbila regionalnu saradnju I omogućila bržu integraciju ovih zemalja u Evropsku uniju. Danas, glavni interesi organizacije su koordinisanje pozicija unutar Evropske unije ili uspostavljanje Energetske unije. Osim toga, Višegradska grupa pokušava da ohrabri saradnju među svim državama, a posebno sa susedima. Povodom dvadesetpetogodišnjice rada Višegradske grupe, organizatori ove konferencije žele da promovišu vrednosti ove grupe u Srbiji, kao i interese mladih u Centralnoj Evropi i balkanskom regionu.

Studentska organizacija Junior Diplomat Initiative osnovana je 2011. godine na Univerzitetu za ekonomiju u Pragu. Glavni cilj ove organizacije je stvaranje kreativne platforme koja će omogućiti studentima međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu za međunardone odnose da suprotstave svoja teorijska znanja zajedno uz praksu savremenog sveta diplomatije.

Prijave za studente iz Srbije su otvorene do 17. februara. Učešće je potpuno besplatno, a obezbeđen je i smeštaj za desetoro studenata koji dolaze van Beograda.

Više informacija o projektu i prijavama, možete pronaći na sajtu www.jdi-vse.cz/v4.