Prvo izdanje Briselskog modela Evropske unije (Brussels Model European Union), koje je okupilo gotovo 150 mladih iz celog sveta, uspešno je završeno sredinom marta u glavnom gradu Belgije i centru Evropske unije. Ovaj projekat organizovan je od strane perspektivnih belgijskih studenata s različitih prestižnih univerziteta, a u suorganizaciji s Udruženja BEUM. Projekat je podržala Evropska komisija kroz fond Erasmus+ što je omogućilo da ova konferencija bude na veoma visokom nivou.

Pre otvaranja konferencije, svi učesnici i organizatori su prisustvovali organizovanim posetama Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, gde su imali prilike da diskutuju o aktuelnim temama i politikama Evropske unije sa predstavnicima ovih institucija.

Evropska komisija

Evropski parlament

Konferencija je zvanično otvorena 17. marta u briselskom Centru za likovne umetnosti (BOZAR), a učesnicima su se na otvaranju obratili predsednik i potpredsednik konferencije Antoan Umrain i Ivan Vesterhof, kao i predsednik BEUM-a, Darko Mandić i predsednik udruženja ,,Bringing Europeans Together Association” (BETA e.V), Leo Vilkinson.

Ceremonija_otvaranja

Na Briselskom modelu EU, simulirani su Evropski parlament i Savet Evropske unije, koji su donosili odluke po običnoj zakonodavnoj proceduri (ordinary legislative procedure). Učesnici su diskutovali o jedinstvenom digitalnom tržištu Evropske unije i novim ograničenjima za duvan, proizvode od duvana i njegovu konzumaciju. Sama simulacija održana je u hotelu Marriott, u samom centru Brisela.

S velikim zadovoljstvom želimo da istaknemo činjenicu da je na ovoj konferenciji učestvovalo čak 15 studenata iz Srbije, što je našu delegaciju činilo najvećom.

Pored ovih aktivnosti, predsednik i potpredsednik BEUM-a, Darko Mandić i Đorđe Đorđević, održali su i sastanak sa generalnim sekretarom Mladih federalista Evrope (JEF), Joanom Bukurašom, gde su razgovarali o budućoj saradnji.

Tokom trajanja konferencije, učesnici su imali prilike da uživaju i u zabavnim aktivnostima, poput obilaska parka ,,Mini Evropa” i nacionalne večeri gde su imali priliku da prezentuju zemlju iz koje dolaze kao i autentičnu hranu i piće. Štand srpske delegacije je, bez sumnje, bio najveći i najposećeniji.

Nacionalno_vece

Konferencija je zatvorena 21. marta, takođe u Centru za likovne umetnosti, gde su se, pored organizatora, prisutnima obratili i potpredsednik BEUM-a, Đorđe Đorđević, doktorantkinja Univerziteta u Antverpenu, Marsida Bandili, i generalni sekretar Mladih federalista Evrope, Joan Bukuraš.

Ceremonija_zatvaranja

Prvo izdanje Briselskog modela Evropske unije je bilo veoma uspešno. BEUM je izuzetno ponosan na organizacioni tim ovog projekta i velika nam je čast što smo dali svoj doprinos prvoj simulaciji Evropske unije u njenom glavnom gradu.