U subotu, 17.12.2016. u Skupštini grada Beograda (Stari dvor), održano je finale prvog Smart City Challenge takmičenja. Pred 150 gostiju iz sveta tehnologije, preduzetništva i telekomunikacija, svih 6 timova finalista prezentovalo je svoje ideje u petominutnim prezentacijama. Stručni žiri je odabrao tri prvoplasirana tima koja su osvojila nagrade.

jar_5639

Već 3 meseca, 6 timova koje čine mladi programeri intenzivno su radili na razvijanju tehnoloških rešenja koji će poboljšati život u srpskim gradovima. Pametne prese za reciklažu otpada, aplikacija koja vas nagrađuje ako koristite bicikl ili pešačite, aplikacija koja vam štedi vreme i novac dajući vam preporuke za najjeftiniju kupovinu, brža i jednostavnija razmena polovnih knjiga, sprečavanje bacanja hrane, pa čak i brže i jednostavnije rezervisanje terena za rekreativni sport. Sve ovo bilo je deo prvog takmičenja za IT preduzetnike u organizaciji Udruženja BEUM a uz generalno sponzorstvo kompanije Telenor Srbija.

Takmičenje je zaokruženo finalnim događajem koji se u subotu održao u Starom dvoru, pred 150 gostiju iz sveta tehnologije, preduzetništva i telekomunikacija. Žiri, koga su između ostalog činili i Nj.E. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predstavnici kompanija, fondacija i investicionih fondova proglasili su 3 pobednička tima.

jar_5407

jar_5391

Prvo mesto osvojio je tim Solagro, koji je razvio aplikaciju za svoju pametnu presu za reciklažu konzervi i PET ambalaže. Korisnici će ubuduće moći da lociraju najbliže kante koje će ih, nakon recikliranja, nagrađivati sa različitim poklonima i popustima.

jar_5724

Drugo mesto pripalo je timu Solaris i njihovoj aplikaciji Timster, koja pomaže rekreativnim sportistima da pronađu suparničke ekipe za mali fudbal, ali kao i da rangiraju, rezervišu i pronađu najbliže fudbalske terene u svojoj blizini, kako bi uštedeli vreme i gorivo.

jar_5720

Treće mesto osvojio je tim kreativnog imena „Two and a Half Devs“ koji su razvili platformu za pametnu kupovinu Veverion – koja pomaže korisnicima da pronađu najjeftinije artikle za svakodnevnu kupovinu, kreirajući shopping liste sa preporukama koji marketi imaju određene artikle jeftinije, čime čuvaju i vreme i novac. Takođe, liste će moći da budu i javno deljene, što otvara put za „uberizaciju“ kupovine, odnosno uslužno kupovanje namirnica sa dostavom uz dobijanje određene nadoknade.

jar_5722

Sva tri tima dobila su 3 meseca radnog prostora u inkubatoru ICT Hub, kao i pristup novčanom fondu u ukupnoj vrednosti od 10 000 evra, dok je prvoplasirani tim osvojio i dvonedeljno studijsko putovanje u Tel Aviv, kao i besplatni dvominutni animirani video u produkciji studija Jolene Luut.

Svih šest finalista ušli su u osmomesečni program obuke i mentorstva u ICT Hub-u, gde su, osim novih znanja o pokretanju i vođenju startapa, stekli i neophodne informacije o konceptu pametnih gradova i dobili priliku da se povežu sa najrelevantnijim regionalnim stručnjacima u ovim poljima.

“Smart City Challenge Serbia nastoji da inspiriše novu generaciju talentovanih srpskih programera i IT preduzetnika, pomažući im da razviju svoje ideje za unapređenje kvaliteta života u gradovima u Srbiji, kao i da pokrene aktivnu diskusiju o konceptu pametnih gradova u Srbiji. Ovogodišnje takmičenje je samo prvi korak u ostvarenju ovih ciljeva. “ – istakao je Đorđe Đorđević, menadžer projekta.

jar_5370

Organizatori takmičenja se nadaju da će ovaj projekat u budućnosti pomoći da gradovi u Srbiji postanu zeleniji, održiviji i pametniji.

Pogledajte VIDEO izveštaj sa događaja