BEUM_CeSID

Studentsko udruženje BEUM, zajedno u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), uz podršku Delegacije Evropske unije i EU Infocentra, sprovelo je istraživanje o informisanosti učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji. Istraživanje je sprovedeno poslednje dve nedelje aprila meseca 2014. godine na reprezentativnom uzorku u odabranim školama i odeljenjima.

Rezultati istraživanja biće simbolično predstavljeni na Dan Evrope, u petak, 9. maja 2014. godine sa početkom u 11 časova u velikoj sali Medija centra u Beogradu (Terazije 3). Pozivamo sve zainteresovane medije, institucije i organizacije da nam se pridruže u navedenom terminu.

Prisutnima će se obratiti:

  1. Đorđe Đorđević, potpredsednik Studentskog udruženja BEUM i koordinator istraživanja;
  2. Prof. dr Zoran Lučić, CeSID;
  3. Darko Mandić, predsednik i osnivač Studentskog udruženja BEUM.

Cilj ovog istraživanja jeste skretanje pažnje na nedovoljno obrazovanje o Evropskoj uniji i njenim institucijama u srednjim školama i isticanje važnosti vannastavnih aktivnosti u ovoj sferi. Dosadašnja istraživanja Kancelarije za evropske integracije pokazala su da je uzrast srednjoškolaca u Srbiji najmanje informisan o Evropskoj uniji, ali i istovremeno da u tom uzrastu vlada i najveći procenat evroskepticizma. Međutim, primećeno je odsustvo informisanja isključivo srednjoškolske populacije na ovu tematiku. Učenici srednjih škola obuhvaćeni ovim istraživanjem, popunjavanjem upitnika, imali su priliku da iskažu svoje vrednosne stavove o Evropskoj uniji i evropskim integracijama Srbije, ali i da pokažu koliko su informisani o najosnovnijim činjenicama vezanim za Evropsku uniju i trenutni status Republike Srbije na putu ka članstvu.

 

Molimo Vas da potvrdite svoje prisustvo na sledeći e-mail: ddordevic@beum.org