Od 1. do 3. aprila 2016. godine, u Novom Sadu, održana je prva simulacija Komiteta regiona Evropske unije na svetu! Na ovoj trodnevnoj konferenciji učestvovalo je oko 50 studenata iz Srbije i regiona, koji su imali priliku da nauče kako funkcioniše Komitet regiona Evropske unije i značaj regionalizma i regionalne saradnje.

Trodnevna simulacija održana je u prostorijama Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, gde su se okupili studenti iz Srbije, Slovačke, Češke, Mađarske, RumuAnanije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Tokom prvog dana simulacije, u prostorijama Skupštine Autonomnepokrajine Vojvodina, učesnicima su se obratili predstavnici lokalnih vlasti iz Vojvodine i regiona. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova istakla je značaj održavanja ove konferencije u Skupštini Vojvodine, koja je dom svih nacionalnih zajednica i većinskog naroda. Poručila je učesnicima da su vrata Skupštine otvorena mladim ljudima koji će kroz izvesno vreme postati donosioci odluka i kreatori buduće uspešne politike.

Predsednik Skupštine AP IstvanVojvodine Ištvan Pastor istakao je da je velika odgovornost pozdraviti buduće lidere koji će biti nosioci novih evropskih politika saradnje, i da je uveren da je Skupština pravo mesto na kojem se uči abeceda politike.

Svaki učesnik predstavljao je po jedan region iz jedne zemlje, prema proporcijama koje su zastupljene u samom Komitetu regiona EU. Tokom prvog dana konferencije, istaknuti predstavnici akademske zajednice pomogli su učesnicima u pripremi za simulaciju koja se EKONodržala tokom drugog i trećeg dana konferencije. Teme koje su se obrađivale bile su Međuregionalna ekonomska saradnja kao rešenje problema nezaposlenosti mladih i Značaj društvene kohezije u multikulturalnim, višenacionalnim i višejezičnim regionima.

Podršku ovom projektu pružili su Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, Univerzitet u Novom Sadu, Fond za evropske poslove, kao i nacionalni saveti.