U subotu 17.12.2016. u Skupštini grada Beograda (Stari dvor), 6 timova finalista predstavilo je svoje ideje pred 150 gostiju iz sveta tehnologije, preduzetništva i telekomunikacija. Danas vam predstavljamo intervju sa timom Two and a half Devs i njihovu aplikaciju Veverion.

Šta vas je motivisalo da se prijavite na prvo takmičenje Telenor Smart City Challenge Serbia?
Milan Boričić: Ideja se „kuvala“ već neko vreme jer svi mi, kao porodični ljudi, imamo i to lično iskustvo u svakodnevnoj kupovini – osetili smo kako to može nekada biti zaista zamorno, pogotovo u današnje vreme kada se živi mnogo brže nego ranije. Uz to, često smo uviđali kako ponude nisu dovoljno transparentne i da nas pogrešne odluke u kupovini mogu koštati mnogo više nego što bi to trebalo.
Milan Markov: – Milan Boričić i ja smo na svakom porodičnom okupljanju pričali o raznim idejama i imali želju da radimo nešto zajedno, ali nikako da to sprovedemo u delo. TSCCS je bio taj okidač koji je nedostajao, dodatni motiv. To što su kompanije i organizacije poput Telenor-a, BEUM-a, ICT Hub-a bili nosioci takmičenja, kao i sam program koji je predložen, nas je uverilo da zaista ima smisla biti deo toga.
Uključili smo i Mihaila Jovkovića, seli i podelili ideje koje imamo a koje odgovaraju temi takmičenja i tako je sve počelo.

Zašto ste vašem timu/aplikaciji dali baš to ime?
Milan Boričić: – Ime tima, Two and a half Devs, je asocijacija na poznatu TV seriju. Tim se sastoji od dva „prava“ (IT) developera i jednog Business Developera. Uz to, povezani smo i bratskim vezama, pa je ime i više nego odgovarajuće. 🙂
Mihailo Jovković: – Aplikaciju smo nazvali Veverion. Milan Boričić je jednom prilikom rekao kako se uvek oseća kao veverica kada iz kupovine dođe sa puno kesa i slaže ih po stanu. Odmah smo krenuli da se smejemo tome i delimo slike veverica – kad smo u jednom trenutku podelili sliku veverice kako gura kolica puna lešnika, znali smo da je to to. Veverice su oličenje pametnih životinja koje veoma brinu o svojim „nabavkama“. Veverion je nastao kao asocijacija na sve to uz želju da nađemo jedinstveno ime koje ujedno može biti i internacionalno.

Ko čini vaš tim i o čemu govori vaša aplikacija?
Milan Markov: – Mi činimo ono što se smatra dobrim sastavom jednog start-up-a. Miks ljudi koji znaju da naprave nešto i onih koji znaju da prodaju to kao ideju, kao uslugu, da rade sa korisnicima i klijentima odnosno partnerima. A zapravo svi pomažemo jedni drugima. Posebno bi se zahvalili i našim lepšim polovinama koje su nas ispratile u ovome, imali smo pomoć u analizi ponuda na našem tržištu kao i u samom dizajnu aplikacije. To nam je puno značilo.
Mihailo Jovković: – Aplikacija odnosno digitalni servis koji kreiramo ima za cilj da korisnicima omogući pristup pravim informacijama – cenama, akcijama, informacijama o proizvodima kao i lokacijama prodavnica – kako bi korisnici ostvarili uštede, u vremenu i novcu, u svakodnevnoj kupovini koju moraju obavljati. Takođe, menjamo koncept kupovine, u kom korisnici obavljaju kupovinu jedni za druge, a pomažu i lokalnoj zajednici čineći to za naše sugrađane sa posebnim potrebama koji ne mogu da obavljaju kupovinu.
Milan Boričić: – U celom ovom „ekosistemu“ vidimo prostor i za saradnju sa prodajnim lancima, velikim i malim. Kao i brendovima koji žele da na jedan moderniji način, direktno krajnjem korisniku, plasiraju svoje proizvode.

jar_5493

Šta ste naučili za 4 meseca obuka i mentorstva u ICT Hub-u?
Mihailo Jovković: – Iako smo u ovo ušli sa dosta iskustva, malo toga je bilo iz start-up sveta, tako da smo ovim upotpunili naše znanje i još uvek radimo na tome. Upoznali smo deo te zajednice koji poseduje neverovatnu energiju, koju je preneo i na nas.
Milan Boričić: – Iako su nas mentori često challenge-ovali, a u pojedinim momentima delovalo je da je to i preterano, sve nam je to značilo da postanemo bolji, brže dođemo do neophodnog znanja i iskustva. Na taj način smo ubrzali realizaciju naše ideje.

Koji su vaši dalji planovi?
Milan Markov: – Planiramo da servis sa osnovnim funkcionalnostima zvanično pustimo u život pred Uskrs i 1. Maj – vreme kada smo se oporavili od novogodišnjih nabavki i krećemo u novu kupovnu groznicu. Do tada nam predstoji dosta posla, najpre u rešavanju prikupljanja podataka i ostvarivanju saradnji sa potencijalnim partnerima.
Mihailo Jovković: – Zavisno od povratnih informacija od prvih korisnika, usmerićemo dalji razvoj usluge.

Šta biste poručili onima koji razmišljaju da li da se prijave sledeće godine?
Milan Markov: – Preporučujemo im da ne razmišljaju previše već da se obavezno prijave! Na osnovu ovogodišnjeg iskustva, takmičenje će sigurno biti još bolje, ima mesta za napredak. A iskustvo koje možete da steknete, poznanstva i saveti, mogu vam samo koristiti.
Mihailo Jovković: – Sve je to dobro uloženo vreme. Nagrade su samo šlag na torti.
Milan Boričić: – Koliko ideja imamo, ne bi me čudilo da se prijavimo opet!

jar_5722