U subotu 17.12.2016. u Skupštini grada Beograda (Stari dvor), 6 timova finalista predstavilo je svoje ideje pred 150 gostiju iz sveta tehnologije, preduzetništva i telekomunikacija. Danas vam predstavljamo intervju sa HV timom i njihovu aplikaciju “Aleksandrija”.

Šta vas je motivisalo da se prijavite na prvo takmičenje Telenor Smart City Challenge Serbia?
-Kao jako mlad tim, do sada nismo imali mogućnost da negde izložimo svoju ideju i da nam neko pomogne da je na pravi način uobličimo i predstavimo. Bilo nam je interesantno da pokušamo da plasiramo nešto svoje, pošto to nije standardni put kojim se ide, već se mladi nakon fakulteta obično odluče za pronalazak posla, a ređe za rad na svojim idejama.

Zašto ste vašem timu/aplikaciji dali baš to ime?
-Naša aplikacija zove se Aleksandrija – po nekada najvećoj i najbogatijoj biblioteci na celom svetu, što smo smatrali pogotkom jer se naša aplikacija bavi upravo razmenom knjiga.

Ko čini vaš tim i o čemu govori vaša aplikacija?
-Naš tim čine programeri sa Elektrotehničkog fakulteta, a aplikacija se bavi razmenom knjiga, pri čemu korisnici imaju liste želja i svoje biblioteke, a aplikacija im pronalazi korisnike sa kojima mogu razmenjivati knjige. Između ostalog ideja je da se razmenjuju i udžbenici, ali i da se kroz aplikaciju nude knjige na popustu, knjige sa greškama u štampi ili koje su nešto oštećene, po povoljnijim cenama.

jar_5538

Šta ste naučili za 4 meseca obuka i mentorstva u ICT Hub-u?
-Program je obuhvatio sve stvari koje su neophodne da bi neko ko kreće u vode startup-a mogao što pre da pokrene svoju ideju. Naš tim je sastavljen od programera, tako da smo kroz ova četiri meseca mogli da naučimo dosta i o biznis strani. Predavači su bili na visini zadatka, i oni su nam kroz svoja iskustva pomagali što se uvek pokaže kao najbolji sistem učenja.

Koji su vaši dalji planovi?
-Naši dalji planovi su da dodamo aplikaciji još neke funkcionalnosti, a zatim je izbacimo, i propratimo najboljim mogućim kanalima marketinga, kako bismo skupili što veći broj korisnika. Nakon prikupljanja izvesnog broja korisnika, ideja je da se povežemo sa izdavačkim kućama.

Šta biste poručili onima koji razmišljaju da li da se prijave sledeće godine?
-Smatramo da nam je ovaj program doneo dosta praktičnog znanja i novih iskustava i poznastava, tako da bismo svakako svima preporučili da se pridruže takmičenju,