BEUM tim prisustvovao je MEU Simpozijumu u Splitu, koji je  od 16. do 19. jula organizovala BETA (Bringing Europeans Together Association) s ciljem razmene iskustava i znanja o organizovanju Modela Evropske unije. Na Sveučilištu u Splitu 3 dana su održavane brojne zanimljive prezentacije i radionice, a njima su prisustvovali kako predstavnici BETA organizacije i iskusni organizatori MEU, tako i svi oni koji žele da pokrenu svoj model.

Tokom ova 3 dana, pokrivene su sve važne oblasti prilikom organizacije jednog Modela EU poput logistike, fundraising-a, marketinga, odabira chairova, tema i dr, a poslednjeg dana učesnici su na nekoliko panela imali priliku da čuju sve što ih dodatno zanima i postave brojna pitanja o kojima se onda raspravljalo.

Predstavnici Udruženja BEUM prvog dana konferencije održali su radionicu Starting from scratch: how to start organizing your own MEU?, tokom koje su se osvrnuli na sve važne korake pri pokretanju sopstvenog Modela Evropske unije. Svojim izlaganjem obuhvatili su sve ključne oblasti, od lokacije tj. odabira mesta za održanje simulacije, preko interesantnog i aktuelnog sadržaja, pravljenja marketing strategije, izračunavanja budžeta, logistike koja zahteva preciznu agendu, do organizovanja društvenih dešavanja i, naravno, održavanja same simulacije. Ali, sve ovo čini 50% urađenog posla. Druga polovina jeste formiranje tima, kako je istakao Darko Mandić, predsednik Udruženja, i, uz pomoć svog tima, podelio učesnicima parčiće pice. Pice? Da. Na osnovu poznatog Two-Pizza-Rule (pravilo 2 pice) Džefa Bezosa, osnivača i izvršnog direktora Amazona, a u skladu sa svojim interesovanjima, svaki od učesnika postao je član tima i organizator jednog modela, a oni najhrabriji, koji su se usudili da uzmu i čili papričicu, postali su lideri.

Druga radionica bila je unapređena verzija prve, tako da su učesnici imali priliku, da u već formiranim timovima organizuju Modele Evropske unije u Podgorici, Bernu i Sevilji. Ovog puta radionicu su održali ne Darko Mandić, Nađa Nikolić, i Miloš Ciganović, nego Frank Underwood, Heather Dunbar, i Doug Stamper, s obzirom na to da je tema bila Manage an MEU like Frank Underwood. Principi glavnog lika poznate američke serije House of Cards ne samo što su primenljivi već su i od velike pomoći kada je reč o dobroj organizaciji, u ovom slučaju, Modela EU. Upravo kroz interakciju s kolegama, i simuliranje organizacije jednog modela, učesnici Simpozijuma su stekli neophodno praktično znanje kroz kreativan i zabavan pristup. Ipak, svi koji već imaju iskustvo u ovoj oblasti, nisu pomagali, naprotiv, odmagali su organizaciju kroz brojne pokušaje sabotaže i stvaranja problematičnih situacija, koje nije moguće izbeći, ali jeste moguće prevazići.

frank

Prepuni lepih utisaka, novih znanja, i stečenih poznanstava, vratili smo se u Beograd, inspirisani za nove poduhvate. Nadamo se da smo uspeli da zainteresujemo mlade lidere da pokrenu nove Modele evropske unije, ali i da smo najboljim studentima iz cele Evrope ukazali na značaj inovativnog pristupa obrazovanju kroz simulacije.