Naš programski direktor Đorđe Đorđević uspešno je završio pohađanje Evropske letnje škole upravljanja Internetom (Euro-SSIG), koja se održala između 26. jula i 1. avgusta u Majsenu u Nemačkoj. Ovaj događaj organizovao je prestižni danski univerzitet Aarhus, uz brojne partnere, poput nacionalnih registara domena Nemačke, Holandije, Austrije, Norveške, Češke, Kanade i Australije, kao i velikih Internet kompanija poput Verisign-a, Internet korporacije za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN), Fejsbuka, Amazona, Alibabe i Cisco-a.

Ovaj događaj okupio je najistaknutije i najiskusnije profesore i profesionalce u domenu upravljanja Internetom, koji su sa polaznicima ove letnje škole diskutovali o međunarodnim regulatornim telima, bezbednosnim rizicima, komplikovanoj i stalno rastućoj sferi Internet domena, kao i o načinima uključivanja što većeg broja aktera koji će zajednički donositi odluke koje se tiču budućnosti razvoja Interneta.
EURO-SSIG
Polaznici su naročito bili fokusirani na pisanje dokumenta kojim se od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zahteva produženje mandata Foruma za upravljanje Internetom (Internet Governance Forum – IGF). Zajednički stav učesnika i organizatora je da se IGF mora dodatno osnažiti, uz povećanje učešća svih zainteresovanih strana (nevladinog sektora, stručne zajednice, vladinog sektora i velikih kompanija) i ohrabrivanje tzv. “multistakeholder” pristupa upravljanja Internetom. Takođe, naročita pažnja stavljena je na transparentnost finansiranja ove institucije, kao i na poboljšavanje njene unutrašnje organizacije.

Izuzetno smo srećni što smo uspostavili kontakt sa važnim akterima u domenu upravljanja Internetom i veliko nam je zadovoljstvo što smo preneli glas mladih Srbije na ovom izuzetno bitnom i jedinstvenom događaju.

Udruženje BEUM će nastaviti da sarađuje sa svim učesnicima ove letnje škole i da aktivno daje svoj doprinos razvoju upravljanja Internetom u korist svih, a prvenstveno mladih.

EURO-SSIG 2