Beogradski model Evropske unije uspešno je održan četvrti put za redom u periodu od 15. do 19. oktobra 2014. godine. Više od 200 mladih lidera iz preko 30 zemalja sveta okupilo se u Beogradu na zvanično najboljem BEUM-u do sada.

Atmosfera je bila odlična, učesnici dobro pripremljeni, dok je organizacioni tim predano radio kako bi BEUM 2014 postao zvanično najbolji BEUM do sada.

Ceremonija otvaranja održana je u prostorijama Rektorata Univerziteta u Beogradu.  Tom prilikom učesnicima su se obratili gospodin Darko Mandić, predsednik i osnivač Studentskog udruženja BEUM, gospodin Dragomir Petronijević, član Gradskog veća, gospodin Gavrilo Nikolić, Šef koncepta BEUM-a 2014. i gospodin Miloš Erić, asistent na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju. Nakon nekoliko uvodnih reči, gospodin Erić je održao predavanje na temu ,,Evropski identitet i demokratski deficit – Da li institucionalni okvir EU podržava proces integracija ?’’ Učesnici su bili oduševljeni temom, te su zaista uživali u predavanju.

Ceremonija otvaranja BEUM-a 2014 održana je u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu

Ceremonija otvaranja BEUM-a 2014 održana je u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu

Nakon ceremonije otvaranja, učesnici su imali prvu priliku da se međusobno upoznaju tokom programa umrežavanja, koji je održan u prostorijama Supermarket Concept Store-a. Učesnici su iskoristili vreme za bolje upoznavanje i građenje koalicija uoči nadolazećih sesija. Šefovi država i vlada, ministri i poslanici imali su zadovoljstvo da se susretnu po prvi put i neformalno diskutuju o ovogodišnjim temama. Dok su oni bili zauzeti pregovorima, lobisti i novinari su iskoristili svoju šansu i pokazali koliko su ozbiljno shvatili svoju ulogu. Zahvaljujući timu za medije, BEUM 2014 je bio potpuno medijski pokriven.

BEUM 2014 networking događaj održao se u Supermarket concept store-u

BEUM 2014 networking događaj održao se u Supermarket concept store-u

Drugog dana učesnici su imali priliku da nauče nešto više o ovogodišnjim temama i konceptu BEUM-a uopšte. U prepodnevnim časovima, učesnici su učestvovali na pripremnom seminaru organizovanom u prostorijama Kulturnog centra Rex. Na pripremnom seminaru imali su jedinstvenu priliku da nauče nešto novo o proizvodnji organske hrane i etiketiranju organskih proizvoda, zamrzavanju i konfiskaciji prihoda od kriminalnih delatnosti i procesu proširenja EU na Zapadni Balkan. Pripremni seminar je održao gospodin Nikolić, šef koncepta BEUM-a 2014, koji je ujedno i autor sveg pripremnog materijala za učesnike BEUM-a. U popodnevnim časovima, učesnici su imali priliku i da primene znanje stečeno na prepodnevnom seminaru u okviru kreativnih radionica, kojima su moderirali članovi organizacionog tima.

Nakon dva dana, koji su iskorišćeni za pripremu i umrežavanje, sledeća dva dana BEUM-a  bila su posvećena simulaciji procesa donošenja odluka na nivou EU. Nije postojao bolji način za naše  učesnike da se ,,stave u kožu’’ donosilaca odluka nego da se BEUM 2014, kao i prethodnih godina, održi u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije.

Nakon dva dana teškog rada i preko 100 podnetih amandmana, ,,zvaničnici EU’’ na BEUM-u 2014. usvojili su dva od tri akta o kojima je diskutovano –,,Regulativu o organskoj proizvodnji i etiketiranju organskih proizvoda” i ,,Direktivu o zamrzavanju i konfiskaciji sredstava od kriminalnih delatnosti u EU”.

Zasedanje Evropskog parlamenta na BEUM-u 2014 prvi put je održano u Velikoj sali Narodne skupštine

Zasedanje Evropskog parlamenta na BEUM-u 2014 prvi put je održano u Velikoj sali Narodne skupštine

Oba usvojena predloga, nakon što su uspešno izglasani u Evropskom parlamentu i Savetu EU, postali su ,,zvanično’’ deo evropskog prava. Nažalost, Evropski savet nije došao do konsenzusa po pitanju stava EU prema Zapadnom Balkanu. Time je pokazano koliko je tema Zapadnog Balkana kompleksna i koliko su učesnici ozbiljno shvatili svoje uloge. Na sreću, tokom diskusije mogli su se čuti zanimljivi predlozi i ideje. Nadamo se da će neki od njih pronaći svoj stvarni put do donosioca odluka.

Nakon četiri dana predavanja, intenzivne diskusije, teškog rada i veoma aktivnog noćnog života, došlo je vreme da se Beogradski model Evropske unije 2014. godine zatvori. Ceremonija zatvaranja BEUM-a 2014 održana je u nedelju, 19. oktobra 2014. godine u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Pre dodele sertifikata i proglašenja najboljih delegata, učesnici BEUM-a su pozdravljeni od strane dr Ljubiše Stojimirovića, narodnog poslanika  i člana Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije. Na kraju ceremonije, gospodin Gavrilo Nikolić imao je čast da zatvori četvrti po redu BEUM – BEUM 2014.

Ceremonija zatvaranja po prvi put je održana u prelepom zdanju Doma Narodne skupštine

Ceremonija zatvaranja po prvi put je održana u prelepom zdanju Doma Narodne skupštine

Sve u svemu, Organizacioni tim bi ovom prilikom želeo da se zahvali svim učesnicima na učešću na najboljem BEUM-u do sada. Postigli smo svoju misiju. Okupili smo 200 mladih ljudi iz celog sveta kako bi aktivno učestvovali u procesu donošenja odluka na nivou EU, naučili nešto više o procesu evropskih integracija, ali takođe sklopili mnogo značajnih veza i prijateljstava, koja će sigurno trajati godinama. Naša alumni mreža upravo je proširena s 200 ambicioznih, obrazovanih i aktivnih mladih ljudi.

Takođe, koristimo ovu priliku da se zahvalimo svojim partnerima – Narodnoj skupštini Republike Srbije, Gradu Beogradu i BETI, zato što su nam omogućili da sprovedemo BEUM 2014 do kraja.

Radujemo se ponovnom susretu sa vama, a posebno očekujemo da vas vidimo kao goste naredne godine, na jubilarnom 5. Beogradskom modelu Evropske unije – BEUM-u 2015 !

BEUM 2014 grupna fotografija

BEUM 2014 grupna fotografija