Sa zadovoljstvom objavljujemo da je drugo izdanje Beogradskog modela Evropske unije održano između 25. i 28. oktobra 2012. godine. Organizacioni tim je dao sve od sebe da ugosti gotovo 200 učesnika iz 30 zemalja u Beogradu.

BEUM 2012 je otvoren u Narodnoj Banci Srbije gde su se prisutnima obratili Darko Mandić, predsednik Studentskog udruženja BEUM, Juerg Staudenmann, zamenik stalnog predstavnika UNDP Srbije, Ioan Bucuras, predsednik udruženja BETA, Ana Trbović, dekanka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, kao i Tamara Blagojević, direktorka beogradske Kancelarije za mlade.

Simulacija je održana u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije, gde su učesnici simulirali tri organa Evropske unije – Evropski parlament, Savet Evropske unije i Evropski savet. Debate su bile intenzivne i zanimljive, učesnici aktivni, pripremljeni i odlučni da dožive pravo iskustvo evropske politike. Pregovori između prezentovanih zemalja, partija i lobista su bili dugi i teški i rezultirali su usvajanjem dva dokumenta:

  1. Regulativa o programu Evropske unije za socijalne promene i inovacije, usvojena u Evropskom parlamentu i Savetu EU;
  2. Zaključak o konačnim koracima zemalja Zapadnog Balkana ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, usvojen u Evropskom savetu.

Kao i u pravoj EU politici, učesnici su takođe i odbili dva druga predloga, pokazujući da su svoje uloge shvatili izuzetno ozbiljno.

Svaki deo zasedanja je pratio tim mladih novinara koji su uređivali i izdavali dva odvojena časopisa svakog dana simulacije. Oni su sprovodili intervjue, pisali članke i kolumne i informisali učesnike o društvenim događajima.

Organizacioni tim Beogradskog modela Evropske unije 2012 zahvaljuje se svim učesnicima i novim prijateljima na odličnoj konferenciji i sjajnom iskustvu. Iskreno se nadamo da smo prevazišli Vaša očekivanja kao što smo prevazišli naša. Takođe, zahvaljujemo se našim partnerima i sponzorima koji su omogućili da drugo izdanje BEUM-a bude zaista uspešno – Kancelarija za evropske integracije, UNDP Srbija, Narodna skupština Republike Srbije, Narodna Banka Srbije, Gradska uprava grada Beograda i Kancelarija za mlade Gradske uprave grada Beograda.